Atalarımızın “ Yemek için yaşamamalı yaşamak için yemeli” sözü çok
önemli bir gerçeği dile getiriyor. Yemek için yaşayanların, yani midelerini
doldurmaktan başka şey düşünmeyen oburların ömrü kısa oluyor. Yaşamak için
yiyen yani beslenmeyi bilen insanlar ise daha çok yaşıyor. Yemek tek başına bir
amaç değil, yaşamı sürdürmek için bir araçtır. Çok yaşamak, çok yaşayıp dinç
kalmak istiyorsak beslenme şeklini de öğrenmemiz gerekir. Başta bazı afrika
ülkeleri olma üzere, çok yoksul geri kalmış ülkelerde insanlar besinsizlikten
ölüyor. Bu ayrı bir konu. Gelişmiş sanayi ülkelerinde ortalama ömrün uzun
olmasına rağmen, bazıları da elli yaş dolaylarında oburluktan, yani aşırı
beslenmekten ölüyor. Sofralarındaki yemeklerin çoğunu kalp damar ve tansiyon
hastalıklarına yol açan hayvansal ürünler oluşturuyor. Buna yanlış ya da dengesiz
beslenme diyoruz. Türkiye gibi gelişme yolundaki ülkelerde ise beslenme sorunu genellikle
iki şekilde karşımıza çıkıyor;
- Eksik Beslenme: Bir ailenin
sofrasında, ekonomik yetersizlikler nedeni ile yalnızca birkaç temek besin
maddesi yer alıyor ve sofra çeşitten yoksunsa bu tür beslenme eksik
beslenmedir. İleride ortaya çıkacak olan hastalıkların pek çoğu eksik
beslenmeden kaynaklanır.
- Yanlış Beslenme: Yanlış beslenmenin
nedeni ekonomik yetersizlik değil, bilgi eksikliğidir. Alışkanlıklar yüzünden
sofra çeşitten yoksundur. Yemek masasında hep aynı nitelikte gıdalar yer
alır. Oysa aynı giderler yapılarak sofraya, madensel tuzlar ve vitaminler
yönünden zengin ve çeşitli yemekler konabilir. Dengeli beslenme böyle
sağlanır.
DENGELİ BESLENME
Dengeli beslenme bilgiye dayanır. Bunun yanıu
sıra, elbette ki ortalama bir gelir düzeyi gerekir. Ancak bazı aileler,
ortalama bir gelire sahip olmalarına rağmen, aşağıdaki nedenlerden dengeli
beslenmeyi gerçekleştiremez
- Besin maddelerinin nasıl alınacağını
- Nasıl pişirileceğini
- Nasıl korunacağını
- Sofrada hangi değişik besinlerin bulunması gerektiğini
- Çocuğun, yetişkinin ve yaşlının nasıl besleneceğini
- Besinlerle hastalıklar arasındaki ilişkiyi
- Mutfak malzemelerinin seçimini ve kullanılışını
- Vitamin ve mineral kaybının ne olduğunu
- Tasarruf kurallarını bilmezler
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder