27 Mayıs 2015 Çarşamba

Yemek İçin Yaşamamalı Yaşamak İçiN Yemeliyiz


Atalarımızın “ Yemek için yaşamamalı yaşamak için yemeli” sözü çok önemli bir gerçeği dile getiriyor. Yemek için yaşayanların, yani midelerini doldurmaktan başka şey düşünmeyen oburların ömrü kısa oluyor. Yaşamak için yiyen yani beslenmeyi bilen insanlar ise daha çok yaşıyor. Yemek tek başına bir amaç değil, yaşamı sürdürmek için bir araçtır. Çok yaşamak, çok yaşayıp dinç kalmak istiyorsak beslenme şeklini de öğrenmemiz gerekir. Başta bazı afrika ülkeleri olma üzere, çok yoksul geri kalmış ülkelerde insanlar besinsizlikten ölüyor. Bu ayrı bir konu. Gelişmiş sanayi ülkelerinde ortalama ömrün uzun olmasına rağmen, bazıları da elli yaş dolaylarında oburluktan, yani aşırı beslenmekten ölüyor. Sofralarındaki yemeklerin çoğunu kalp damar ve tansiyon hastalıklarına yol açan hayvansal ürünler oluşturuyor. Buna yanlış ya da dengesiz beslenme diyoruz. Türkiye gibi gelişme yolundaki ülkelerde ise beslenme sorunu genellikle iki şekilde karşımıza çıkıyor;
  1. Eksik Beslenme: Bir ailenin sofrasında, ekonomik yetersizlikler nedeni ile yalnızca birkaç temek besin maddesi yer alıyor ve sofra çeşitten yoksunsa bu tür beslenme eksik beslenmedir. İleride ortaya çıkacak olan hastalıkların pek çoğu eksik beslenmeden kaynaklanır.
  2. Yanlış Beslenme: Yanlış beslenmenin nedeni ekonomik yetersizlik değil, bilgi eksikliğidir. Alışkanlıklar yüzünden sofra çeşitten yoksundur. Yemek masasında hep aynı nitelikte gıdalar yer alır. Oysa aynı giderler yapılarak sofraya, madensel tuzlar ve vitaminler yönünden zengin ve çeşitli yemekler konabilir. Dengeli beslenme böyle sağlanır.
 DENGELİ BESLENME
Dengeli beslenme bilgiye dayanır. Bunun yanıu sıra, elbette ki ortalama bir gelir düzeyi gerekir. Ancak bazı aileler, ortalama bir gelire sahip olmalarına rağmen, aşağıdaki nedenlerden dengeli beslenmeyi gerçekleştiremez
  1. Besin maddelerinin nasıl alınacağını
  2. Nasıl pişirileceğini
  3. Nasıl korunacağını
  4. Sofrada hangi değişik besinlerin bulunması gerektiğini
  5. Çocuğun, yetişkinin ve yaşlının nasıl besleneceğini
  6. Besinlerle hastalıklar arasındaki ilişkiyi
  7. Mutfak malzemelerinin seçimini ve kullanılışını
  8. Vitamin ve mineral kaybının ne olduğunu
  9. Tasarruf kurallarını bilmezler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder