Turizm İşletmeciliği Bölümü Nedir Mesleği Hakkında Bilgi
Üniversite sınavına hazırlanan ve Turizm İşletmeciliği bölümünü seçecek adaylara bu meslek hakkında bilgileri, puanlarını ve mesleğin geleceği hakkında bilgileri derledik. İşte Turizm İşletmeciliği Bölümü – Mesleği hakkında bilgiler:
Bu bölüm, ulaştırma, seyahat, konaklama ve yiyecek – içecek işletmelerinde üst düzey yöneticilerle diğer çalışanlar arasında görev yapacak, nitelikli insan gücü yetiştirir.
Faaliyet Alanları:
Mezunlar; otel, motel ve diğer konaklama tesislerinde, müşterilerin giriş – çıkış işlemleri, kullanılan mekanların temizliği ve bakımı, mutfakların istenen şekilde hizmet verebilmesi, kalite ve fiyat yönünden işletmeye uygun malzemenin temini gibi alanlarda; seyahat işletmelerinde ise daha çok yurt içi ve yurt dışı turların düzenlenmesi konularında çalışırlar.
Faaliyet Alanları:
Mezunlar; otel, motel ve diğer konaklama tesislerinde, müşterilerin giriş – çıkış işlemleri, kullanılan mekanların temizliği ve bakımı, mutfakların istenen şekilde hizmet verebilmesi, kalite ve fiyat yönünden işletmeye uygun malzemenin temini gibi alanlarda; seyahat işletmelerinde ise daha çok yurt içi ve yurt dışı turların düzenlenmesi konularında çalışırlar.
Mezunlar; otel, motel gibi konaklama işletmelerinde, seyahat işletmelerinde, Turizm Bakanlığı’nın çeşitli birimlerinde görev alabilirler. Ayrıca, sayıları hızla artan golf, tenis, sağlıklı yaşam ve boş zamanları değerlendirme kulüpleri, hastaneler, yurt ve yiyecek hizmeti veren büyük kuruluşlar, havayolları, huzur evleri ve turizm finansmanıyla uğraşan kuruluşlar da turizm işletmecilerinin çalışabileceği alanlardır. İç ve dış turizmin yoğun olduğu Ege ve Akdeniz bölgelerinde iş bulma olanakları yüksektir.
Mesleğin Gelecek 10 Yıldaki Durumu:
Turizm sektöründe görülen büyüme ve gelişme, turizm işletmeciliği alanında uzmanlaşmış ve yüksek öğrenim görmüş kişilere duyulan gereksinimi artırmaktadır. İleriye yönelik yapılan öngörüler, bu gereksinimin gelecekte de devam edeceğini göstermektedir.
Mesleğin gerektirdiği özellikler:
İnsanlarla iyi iletişim kurabilmesi ve ikna gücüne sahip olması
Organizasyon yeteneğine sahip olması
Yoğun iş temposuna uyum sağlayabilmesi
Güler yüzlü, dikkatli ve sabırlı olması
Temizliğe özen göstermesi
Yabancı dil öğrenme konusunda istekli ve yetenekli olması
Yaratıcı ve yeniliklere açık olması
Sorumluluk duygusuna sahip olması gerekir.
TURİZM İŞLETMECİLİĞİ (TM–1)
ÜNİVERSİTE | TABAN P | B SIRASI |
DOKUZ EYLÜL Ü. (İngilizce) | 393,434 | 86.428 |
İSTANBUL Ü. | 376,993 | 115.915 |
İSTANBUL TİCARET Ü.(Tam Burslu) | 359,214 | 152.731 |
BEYKENT Ü. (Tam Burslu) | 357,723 | 156.119 |
HALİÇ Ü.(Tam Burslu) | 356,913 | 157.922 |
AKDENİZ Ü. | 341,597 | 195.564 |
ATILIM Ü. (Tam Burslu) | 341,16 | 196.692 |
GAZİ Ü. | 338,324 | 204.368 |
SAKARYA Ü. | 321,371 | 254.361 |
GAZİ Ü.(İÖ) | 319,344 | 261.084 |
AKDENİZ Ü. (İÖ) | 314,182 | 278.511 |
SAKARYA Ü.(İÖ) | 307,015 | 303.763 |
NEVŞEHİR Ü. | 306,337 | 306.189 |
NEVŞEHİR Ü.(İÖ) | 292,967 | 357.177 |
HALİÇ Ü.(%50 Burslu) | 288,006 | 376.846 |
ATILIM Ü. (%50 Burslu) | 278,382 | 416.030 |
BEYKENT Ü. (%50 Burslu) | 264,994 | 471.261 |
İSTANBUL TİCARET Ü. | 238,583 | 575.295 |
ATILIM Ü. | 625.000 | 624.000 |
BEYKENT Ü. | 220.734 | 620.000 |
HALİÇ Ü. | 199.208 | 625.000 |
TURİZM İŞLETMECİLİĞİ (YGS–6)
ÜNİVERSİTE | TABAN P | BAŞARI S |
BOĞAZİÇİ Ü. | 462,098 | 49.600 |
GAZİ Ü. | 334,749 | 204.000 |
GAZİ Ü. (İÖ) | 306,454 | 261.000 |
GAZİ Ü(M.T.O.K.) | 334.749 | 343.000 |
GAZİ Ü (M.T.O.K.) İÖ | 306.454 | 470.000 |
NEVŞEHİR Ü. | 304,597 | 306.000 |
LEFKE AVRUPA Ü. (TAM B.) | 300,371 | 500.000 |
NEVŞEHİR Ü. M.T.O.K.) | 304.597 | 479.000 |
NEVŞEHİR Ü. M.T.O.K.) İÖ | 287.906 | 566.000 |
NEVŞEHİR Ü. İÖ | 287,906 | 357.000 |
LEFKE AVRUPA Ü. | 215.582 | 889.000 |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder